Surmount Klätterkurser

Klättring utomhus

Risker i klättring

Klättring är en rolig och relativt säker sport, men det finns alltid vissa risker. Så fort du klättrat upp en liten bit på en klippvägg finns risken att du faller ner igen. När vi klättrar med rep är det säkrarens jobb att se till att du inte faller hela vägen ner till marken om du tappar taget, men olyckor kan alltid hända. I topprepsklättring kan du pendla utåt eller i sidled och slå i saker om du tappar greppet. Under ledklättring faller du alltid dubbla avståndet till den sista quickdrawen du satte repet i om du tappar taget. Detta innebär att du kan slå i saker på vägen ner, eller i värsta fall slå i marken.

Rent statistiskt är så gott som alla olyckor i klättring handhavandefel. De orsakas av att klättraren eller säkraren gör något fel, som till exempel att de har för mycket slack i repet, eller glömmer att göra något. En mycket stor del av dessa olyckor går att undvika. Detta gör vi genom att lära oss korrekt säkringsteknik och alltid göra en kamratkontroll. Håll heller aldrig i en bulthängare eller andra metallöglor på väggen. Att ha fingret igenom en metallögla med vassa kanter är ingen höjdare om du halkar av med fötterna.

En annan sak att se upp med när du klättrar är din fotplacering i förhållande till repet. Om du kliver in med foten mellan repet och väggen ovanför en quickdraw när du ledklättrar är risken stor att du fastnar med benet över repet om du faller. Detta gör att du riskerar att vändas upp och ned i fallet och slå huvudet i väggen. Kliv alltid runt repet när du rör dig förbi det i sidled eller i överhäng. Placera aldrig fötter, ben, eller hälar innanför repet.

Risker på grund av utrustning

Olyckor på grund av att utrustningen skulle gå sönder är extremt ovanliga. Rep, selar, och karbiner är tillverkade för att hålla för mycket högre krafter än vad som är möjligt att åstadkomma i klättring. Du kan ha sönder en karbin om du hänger den precis på en kant och bryter den i sidled. Det är också möjligt att knäcka en karbin om du belastar den på tvären och tar ett riktigt hårt fall på den. En fara med rep är om vi rör oss fram och tillbaka så att repet skaver över en vass stenkant. Genom att vara medvetna om dessa risker i klättring kan vi klättra säkrare. Undvik att lägga rep och karbiner över vassa kanter, eller använd repskydd.

Du är försäkrad

Som deltagare i Surmounts kurser kan du känna dig lugn. Jag har varit instruktör sedan 2016 och jag har hittills aldrig haft en olycka på någon av mina kurser. På mina kurser är säkerheten alltid första prio. Om det mot förmodan skulle hända något ändå täcks du av en deltagarförsäkring som täcker sjukvård och mycket annat.